Hoe een brandweerkazerne hèt Cultureel Centrum van Middenbeemster werd

 

De Beemster heeft sinds begin 1990 een eigen vestzaktheater, gesitueerd onder prachtige lindenbomen. Het staat op een van de marktpleinen rond het centrale kruispunt van de Rijper- en de Middenweg in Middenbeemster. Het monumentale pandje, aanvankelijk als school gebouwd, werd later respectievelijk bibliotheek, gymzaal en brandweerkazerne.

Toen de Vrijwillige Brandweer Beemster in 1988 een nieuw gebouw betrok, kon de wens worden gerealiseerd om op deze plek kunst en cultuur te laten opbloeien. Het initiatief ging uit van een enthousiaste groep vrijwilligers. Hoewel het gebouw na het passeren van de aktes in 1988 ter beschikking kwam, moest er heel wat aan verhapstukt worden voor het van een brandweerkazerne was omgetoverd tot een theaterzaal. Veel vrijwilligers hebben daarbij hun handen uit de mouwen gestoken. De opzet bleek succesvol. Nog steeds wordt het gebouw beheerd en gerund door vele vrijwilligers en voor tal van doeleinden gebruikt zoals Cabaret- en Kleinkunstvoorstellingen, Concerten, Jeugdtheater, Cursussen, Exposities, Vergaderingen en andere bijeenkomsten.

Het onderdeel theater heeft inmiddels ook nationale bekendheid. Veel bekende cabaretiers, maar ook aanstormende talenten vinden Onder de Linden een uitstekende plek om voorstellingen te geven.