images-2
13 januari 2019

Koffieconcert met Charlotte Gulikers en Esther ten Kate

Koffieconcert, in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam

twee jonge cellisten die hun sporen op muzikaal gebied ruimschoots verdiend hebben

Charlotte Gulikers trad al eerder op tijdens een van de, inmiddels bij muziekliefhebbers bekende, koffieconcerten in Onder de Linden.
Charlotte en Esther spelen ieder een aantal solo’s, maar zullen ook samen mooie muziek ten gehore brengen.

Charlotte en Esther hebben voor het volgende programma gekozen:
J. S. Bach – suite nr. 5 voor cello solo
G. M. Jacchini – twee sonate’s voor cello duo
L. Boccherini – sonate voor cello duo
M. Reger – suite nr. 3 voor cello solo
J. B. Barrière – sonate voor cello duo

Charlotte Gulikers (1995) begon op acht jarige leeftijd met cello spelen. In 2009 werd zij aangenomen op de jong talent afdeling van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Vanaf 2013 studeert Charlotte aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij dit jaar haar Bachelor diploma behaalde. Momenteel studeert Charlotte in de masteropleiding in Amsterdam. Naast modern cello volgt Charlotte ook lessen op barokcello.
Charlotte deed drie keer met succes mee aan het Prinses Christina Concours. Onder andere won ze daar de Gaudeamus-prijs (2013), eervolle vermelding (2014) en de ensemble aanmoedigingsprijs (2015). Ook werd haar tijdens het Britten Celloconcours een eervolle vermelding toegekend (2013).
Charlotte speelde verschillende keren in het Nationaal Jeugdorkest en ze speelt veel kamermuziek. Ze geeft regelmatig concerten met haar broer (viool) als duo, daarmee speelde ze o.a. op het Janine Jansen Festival in Utrecht. Charlotte soleerde met Camerata Amstelveen (2016/2017) en zal in januari 2019 soleren met het Viotta Symfonieorkest, waarmee zij het tweede celloconcert van Saint-Saëns zal uitvoeren.

Esther ten Kate (22 jaar) begon op vijfjarige leeftijd met cello les en werd in 2006 toegelaten tot de Young Musicians Academy van het Conservatorium van Tilburg. De eerste jaren kreeg zij daar les van Frank van den Berg. Vanaf 2009 had zij les van Paul Uyterlinde. Haar opleiding heeft ze vervolgd aan het Conservatorium van Amsterdam, waar zij begon bij Floris Mijnders en Michael Stirling en haar Bachelor heeft afgerond bij Michael Stirling. Momenteel studeert zij in de master bij Pieter Wispelwey en krijgt regelmatig masterclasses van Dmitri Ferschtman.
Verder heeft zij masterclasses gevolgd bij o.a. Peter Bruns, Troels Svane, Gothard Popp, Filipe Quaresma en Harro Ruijsenaars. Zij nam deel aan diverse concoursen waaronder het Prinses Christina Concours. Hierbij won zij oa een aanmoedigingsprijs, eervollevermelding en de Gaudeamus-muziekweekprijs. In 2013 won zij de Young Talent Award van de Toonzaal in Den Bosch en het solistenconcours van Orkest Zuid. Met dit orkest speelde zij het celloconcert van Elgar in het Muziekgebouw in Eindhoven. In 2012 soleerde zij het celloconcert van Saint-Saëns met het studentenorkest En Suite.
Orkestervaring deed Esther al jong op toen zij op 9-jarige leeftijd in een symfonieorkest begon te spelen. Gedurende haar middelbare schooltijd was zij lid van het JeugdOrkest Nederland, waar zij aanvoerder van de celli was. Vanaf januari 2016 speelt zij in het Nationaal Jeugd Orkest. Hierdoor mocht zij o.a. in Schotland in samenwerking met het Hebrides ensemble en het National Youth Orchestra of Scotland in kamerorkestbezetting concerten geven. Ook mocht zij naar Wenen om daar kamermuziek te spelen. Sinds dit jaar is zij academist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Naast haar liefde voor het solo- en orkestrepertoire heeft ze ook veel belangstelling voor de kamermuziek.

Aanvang: 11.00 uur
Toegangsprijs:

 6.00 9.00


Wissen